sobota 15. března 2014

ZBAVTE MĚ TOHO PITOMCE, SUNDEJTE ZE MĚ TU MRCHU (O ROZVODECH)


(autor: JUDr. Klára A. Samková, Ph.D.)

Co má tedy být obsahem manželství a jak v něm zabránit nudě? Pokud si začnete plést obsah manželství s byznysem, dříve či později narazíte na kompetenční spory a neznám větší peklo, než rozvod kombinovaný s dělením podniku. Ani společné řešení starostí nikomu podněty nepřineslo, protože správné podněty musí být KLADNÉ, radostné a překvapivé.

Mám důvod se domnívat, že pro poměr mezi „kreativci“ a „konzumenty“ je stejný, jaký platí pro téměř jakékoliv rozložení čehokoliv, totiž 20:80. I známý neurolog a propagátor své vědy doc. František Koukolík tvrdí, že mezi lidmi je 20% deprivantů, tedy osob, které se nacházejí na hranici kriminality, ale tuto hranici nepřekročí. To jsou všichni notoričtí stěžovatelé, prudiči a lidé, o kterých získáte dojem, že se s nimi nelze domluvit na základě ani jednoho z obvyklých komunikačních prostředků, tedy na základě rozumné domluvy, úplatku nebo hrubé síly.

Jestli máte malé děti, dobře si promyslete, co se vlastně stalo, kvůli čemu jste jej začala nenávidět a zda právě existence malých dětí s tím nemá něco společného. Další věc, kterou nám totiž zapomněly jak maminky, tak gynekologové říci je, že hormonální změny v těle po těhotenství odeznívají v průměru tři roky. Laktační psychóza je hraniční stav – o těch “mezistavech” nám neřekl nikdo nic. Jedním z nich například je, že po porodu značně zblbneme.

A nyní, pozor, přijde velké překvapení: z Gaussovy křivky vyplývá, že s IQ jsou na tom ženy úplně stejně jako muži. Jsou stejně inteligentní a stejně hloupé jako muži. Spousta „poznatků“ o opaku, které kolují vesmírem jako tak zvaně ověřená fakta, jsou kulturně podmíněné vzorce chování, které tudíž fakty vůbec nejsou. Například že ženy jsou méně technicky zdatné nebo jsou pitomé na matematiku. Nejsou, ale pod kulturním nánosem to velmi často skrývají, a to i z pudu sebezáchovy.

Abych se vrátila k tématu: jestliže ženám není dovoleno „intelektuální vyžití“, mohou strádat úplně stejně jako muži, když je odstaví z jejich vedoucí pozice. Protože však jsou ženy sociálně zdatnější, obvykle trauma zpracují tak, že jeho následky nejsou na veřejnosti vidět. Sociální dovednosti žen se obrátí proti nim. To je také, mimochodem, důvod, proč je mezi nadanými dětmi údajně méně holčiček. Není jich méně. Jenom prostě skousnou, že musí chodit do téhle blbé školy, nudit se a být hezké a poslušné. Kluk udělá scénu a dělá ji tak dlouho, až si vydupe návštěvu psychologa a přijetí do třídy pro nadané děti. Potlačené intelektuální touhy žen po seberealizaci se projeví obvykle psychosomaticky. Tohoto druhu byla rakovina dělohy Boženy Němcové, na kterou zemřela ve svých 43 letech i strašlivý revmatismus Elišky Krásnohorské, který jí v posledních létech života zcela znemožnil udržet tužku v ruce. Je to vlastně úplně stejné jako v obchodních vztazích.

Kromě toho je nutno sledovat poslední „rodinně-právní trendy“. Prostě vědět co se právě v té době na ministerstvu nosí a co se na dané téma probíralo na poslední „gremiálce“, tedy rozuměj na gremiální poradě příslušného krajského soudu pověřeného metodologickým vedením soudů podřízených. Když si uvědomíte, že na každý prvoinstanční soud „dupe“ krajský soud, který rozhoduje o odvoláních účastníků řízení, stane se vám výrok soudce „to mi odvolačka nevezme“, poněkud srozumitelnější.
Dělba práce, která vyústila v dnešní absolutní specializaci výroby, byla ovšem odedávna uplatňována v rodině. Dokonce je možné říci, že dělba práce v rodině je základem dnešního bohatství lidí jako biologického druhu. Manželství bylo zásadním postupem jak těžit z výhod dělby práce i z úspor v rozsahu. Ekonomická jednotka byla standardně zafixována a bylo jasné, kdo s kým má či dokonce musí spolupracovat. Nedocházelo tedy k „odklánění“ ekonomických zdrojů. Každý dělal to, co uměl dělat nikoliv dobře, ale to, co uměl, ve srovnání s ostatními, dělat nejlépe. A čím to dělal déle, tím to dělal lépe a celému ekonomickému společenství – tedy rodině – zaopatřoval úspory z rozsahu. Z hlediska tradiční rodiny bylo ekonomicky racionální, že žena zůstala doma a obstarávala domácí ekonomický chod rodiny, zatímco otec vydělával na živobytí mimo rodinu - KDYŽ DVA DĚLAJÍ TOTÉŽ, NENÍ TO TOTÉŽ. Žena dnes už nemá důvod zůstávat v manželství, které je pro ni ekonomicky nevýhodné. Rozvody proto nekvetou kvůli tomu, že by se lidé přestali milovat či se stali nemorálnějšími. Je to především reakce na změněné ekonomické poměry. Ačkoliv to je paradoxní, ba téměř absurdní, ekonomické důvody rozvodů přinesly neočekávané bonusy. Tím, že ženy dostaly možnost úniku, získali muži větší motivaci, aby se v manželství chovali dobře. Výsledkem je setrvalý pokles domácího násilí, setrvalý pokles počtu žen, zavražděných jejich partnery a setrvalý pokles sebevražd žen. Tim Harford ve své knize, vztažené k britské realitě, uvádí, že míra rozvodů již nestoupá, přičemž právě míra rozvodů odráží změny v ekonomice rodinného života. Zdá se, že z ekonomického hlediska existuje něco, co by se mohlo nazvat „optimální míra rozvodů“, přičemž tato míra naprosto není nulová.








Žádné komentáře:

Okomentovat