sobota 15. března 2014

JAKÝ VZTAH MÁ NADĚJI NA VĚČNOST?



(autor: Erika Daňková)

!VZTAH MÁ V PRVÉ ŘADĚ ZAČÍNAT KRÁSNĚ!

1. Dva se potkají náhodou nebo je seznámí přátele, v zaměstnání, při studiu atd. /na seznamky zapomeňte viz článek SEZNAMKA – NEVER MORE!/.

2. Podmínkou jsou vyrovnaní lidé s dořešenou minulostí, připravení otevřít svá srdce nové lásce bez výhrad - pokud tedy cítíte, že z vaší strany není vše zcela v pořádku, rozhodně se vyplatí počkat.

3. Poznávají se, žena dá najevo zájem (úsměvem, pohledem, gestem – nikdy se po nikom nesápe, pak totiž muž velice rychle nabude dojmu, že ji má jistou, že se dává lacino a ztratí k ní jakýkoli respekt/potřebu se snažit/lovit).

4. Na základě tohoto zájmu se muž dvoří, jde přeci o to ,,Jak si zasloužit princeznu“. Musí brát v úvahu fakt, že období dvoření se čítá na týdny, které ovšem jednoho krásného dne přinesou sladkou odměnu. Žena by měla zájem samozřejmě opětovat (pokud ne, je-li psychicky zdravá, pošle nápadníka k šípku hned na začátku a nebude cíleně využívat jeho přízně, léčit si tak vlastní komplexy méněcennosti či bůh ví čeho a nechávat se zvát na večeře zdarma). Oba tedy v podstatě vědí, že je jen otázkou času, kdy se dají dohromady, ale napětí, vzrušení a kouzlu tohoto vzácného očekávání během období námluv a zamilovanosti, se prostě nedá odolat a věřte, stojí to za to!

5. Pokud se ale jedná o dvoření založené pouze na jedné straně (muž ,,loví“ ženu, která o něj zprvu nemá zájem, protože např. není její typ), je to špatně a hned si povíme  proč:

Takový muž zkrátka není časem nic jiného, než láskou zaslepeným ochočeným opičákem, přičemž v tomto druhu vztahu (pokud nápadník skutečně uspěje, což může trvat klidně měsíce/roky) bude mít žena vždy navrch – podobný vztah může sice trvat dlouhá léta (a to i šťastně), ale je od počátku založen na kompromisu z jedné či druhé strany = špatný základ.
Povězme si, kdo by chtěl být něčím kompromisem/nouzovkou/oslím můstkem/řešením z nouze či pohodlnosti? Pak je otázkou času, kdy partner-NEopičák potká někoho více úslužného, kdo si jej získá větší pozorností nebo někoho, u koho ucítí ,,wow“ efekt a fatálně se zamiluje. Pan stávající Úslužný Zásluha se ani nenaděje a zmizí v propadlišti dějin, neb bude jednoduše nahrazen.

Totéž platí i ve vztahu k ženám (zvolí-li muž kompromis a namísto vysněné slečny vsadí na jistotu vedle šedé myši nebo postarší zaopatřené matróny s dětmi). Buď ji začne dříve či později podvádět nebo to jako chytrá žena vycítí a dá mu kopačky, případně se jí takový muž časem omrzí/zhnusí vlastní slabostí (pravá žena vedle sebe nesnese chudáka > jakkoli je silná, někde tam uvnitř chce být každá hýčkanou princeznou).

RADA1
Nezapomínat přitom na přátele i ti jsou tu pro vás a není jim dvakrát po chuti, když si na ně vzpomenete jen, odjede-li váš vyvolený na dovolenou. Je dobré lásku mít/dávat, ale ne ji sobecky žít na každém kroku tak, aby na to dopláceli přátele/rodina, kteří do té doby věrně stáli po vašem boku. Ti jsou totiž jedinou stálou komoditou, která (v případě krachu vztahu) překoná i čas a je třeba se k ní podle toho chovat s úctou a náležitým respektem. Vy a partner nejste dvojčata, ale samostatně fungující jednotky! Netahejte ho všude s sebou!

RADA2
K extrovertovi se vždy hodí extrovert, k introvertovi introvert. Extrovert si bere energii zvenčí, potřebuje kontakt s lidmi (dobíjí ho a motivují), kdežto introvert je spíš myslitelem (vystačí si se sebou, je schopen brát energii sám ze sebe, proto se často takoví lidé méně hroutí, když jim krachne vztah, jelikož nejsou závislí na druhém, ale pouze sami na sobě) více viz JAK MANIPULOVAT S LIDMI.

RADA3
Taktéž berte v potaz kompatibilitu znamení horoskopu (z těch všech webových stránek věnovaných různým předpovědím/horoskopům atd., doporučuji knihu SLUNEČNÍ ZNAMENÍ od Lindy Goodman > lepší nenajdete nebo o ní alespoň nevím)
Existují partneři ideální, neutrální a zcela konfliktní.
Např. já: Mezi ideálními znameními mám býka, pannu, raka, ryby. Stejně, jako je panna ideální pro mě i ona má štíra mezi ideálními partnery.
Avšak s býkem už tomu tak není – pro mě je ideál, ovšem mě má zařazenou pouze v neutrálních znameních.
Lze tedy předpokládat, že zamiluji-li se do býka, bude mít vždy ve vztahu navrch on a časem může zběhnout k partnerce, která je pro něj, dle horoskopu, mezi ideály (ne neutrály jako já), tedy např. k račici. Ale ani fakt, že stávající partner patří mezi ideály, nezakládá nárok na dlouhodobý a trvalý vztah.
Můj známý je váha a má neustálou tendenci si vybírat blíženkyně (dle horoskopu je má v ideálech). Vztahy mu ale vždy končí přátelstvím a rozchodem ze strany partnerky, jelikož ženy blíženkyně jsou zpravidla babochlapi a ve vztahu (ač z počátku to tak nevypadá), potřebují oporu a pevnou ruku. Jsou tedy pro sebe ideálem, ale z většiny pouze jako přátelé – společná láska k umění/cestování/logice/diskusím/sportu.
Totéž známý panna, který si neustále vybírá horoskopový ideál - štírky. Naneštěstí potkává samé starší a vztah mu vždy skončí rozchodem (opět ze strany partnerky). Žena štír je velmi silná a temperamentní osobnost, a pokud si za partnera zvolí stoickou, pedantskou a klidnou pannu, je vyloženě nežádoucí, aby byl partner navíc mladší, protože k takovému nikdy nepocítí ten správný respekt a zůstane pro ni jen krátkodobým rozptýlením. Proto, neskýtá-li panna staršího vyrovnaného partnera, ani v tomto případě není nejšťastnější volbou a je lépe zůstat jen přáteli. V přátelství si pak budou ti dva výborně rozumět a doplňovat se.
Také je třeba brát v úvahu znamení rodičů a vlastní ascendent. Jako štírka mohu i přes počáteční neslučitelnost zaimponovat potenciálnímu partnerovi např. ve vahách s ideálem v podobě blíženkyně, jelikož jsem jako prvorozená dcera po otci (genetika viz kniha JAK MANIPULOVAT S LIDMI), který je blíženec a nesu si velkou část jeho charakteristických vlastností, po matce jsem naopak zdědila část račí smířlivé povahy tíhnoucí k rodinnému zázemí. Totéž s mužem narozeným v býku - mám v témže znamení ascendent. Svůj zjistíte například zde, určuje se podle přesné hodiny narození: http://ascendent.najdise.cz/

RADA4
Je dobré si přečíst již zmíněnou knihu JAK MANIPULOVAT S LIDMI, kde jsou rozlišené také typy osobností – direktor, myslitel, socializátor a podporovatel.
Např. direktor si nejlépe sedne se socializátorem (v partnerských vztazích); v obchodních naopak s myslitelem, ale podporovatel je na něj v obou případech příliš pomalý a iritující. Jedná se o zcela jiný druh osobnosti!!! I přes počáteční pobláznění je takový vztah odsouzen k zániku. Proč? Ze začátku je pojí obdiv – protože podporovatel je klidný, pomalý, sází na životní jistoty a slibuje zázemí aktivnímu direktorovi (jsou to ideální podřízení pracovníci). Direktor obdivuje jeho stálost, stabilitu, vyrovnanost, ale časem se z toho stane nuda, stereotyp, navíc, direktor nechce kolébku, ale rovnocenného partnera, vedle něhož bude moci růst. Podporovatel je ke všemu introvertní typ, zatímco direktor extrovertní, zadělávají si tedy na slušnou vztahovou frustraci a co víc, rozervané, psychicky nevyrovnané potomky, kteří si v sobě po otci i matce ponesou de facto dvě zcela odlišná já a nevyhnutelný základ pro deprese v dospělosti (přinejmenším). Proto dávejte při výběru partnera velký pozor, když ne kvůli sobě, tak kvůli svým budoucím potomkům!
Stejně tak není dobré, aby spolu koketovaly dva totožné typy osobnosti (direktor + direktor atd.). Vrána k vráně sice sedá a rovný rovného si hledá, ale i zde platí, že takový vztah je přínosný pouze jako přátelský/pracovní. ,,Stejnost" se časem omrzí a buď se přerodí v soupeřivost nebo nudu. Navíc, stejné typy mohou vycházet jen za předpokladu, že jeden druhého respektuje a mají se od sebe vzájemně co učit, ale i to je dočasné.

VZTAH NESMÍ MÍT ŠPATNÝ ZÁKLAD

Být založený na něčí úkor, popř. na lži.
Např. vztah, kdy žena získá exmanžela druhé (nebo muž přebere svoji stávající partnerku jinému) – obojí samozřejmě za předpokladu, že to učiní nevybíravou, sobeckou a bezohlednou formou, která zapříčiní citové strádání protistrany – rozejít se kulturně skutečně lze, ale je k tomu zapotřebí vyšší dávka empatie a rovný přístup odcházejícího partnera. Pamatujte si, že tak, jako se váš partner zachoval k exmanželce, může se zachovat jednou i k vám.
Z dlouhodobého hlediska je takové partnerství nefunkční -  přeci nelze předpokládat, že vztah založený na neštěstí třetí strany šťastně setrvá, a když už nic, jednou se to oběma aktérům vrátí (karma umí být velmi vynalézavá). Pokud spolu takový pár opravdu vydrží, pravděpodobně na svůj vlastní úkor – skutečné štěstí jim to však nepřinese a budou se blokovat pro vhodnějšího partnera, vedle kterého by mohli osobnostně růst, zatímco vzájemně stagnují.

VE VZTAHU NESMÍ BÝT VÝRAZNÝ NEPOMĚR

K nezdaru jsou odsouzeny i vztahy, kdy se partneři nacházejí na odlišné materiální/intelektuální či jiné úrovni (pokud jde o materiálno, časem začne být ten, který má ,,méně“ frustrovaný úspěšnějším protějškem a odporoučí se tam, kde se dočká i on svého uznání nebo bude moci v rámci vlastních možností něco budovat (tím spíš, je-li onou stranou muž).

Pokud se jedná o intelektuální nepoměr, z praxe platí, že takoví lidé vztah většinou ani nezapočnou (komu by se chtělo otravovat s blbem), navíc už na samém počátku dochází k názorovým rozporům/hádkám.

Dále tu máme věkový nepoměr (nejlépe fungující vztahy bývají ty, kdy je partner asi o pět let starší než partnerka). Když je to méně a jedná se o vrstevníky, mají podvědomou potřebu spolu soupeřit, když je to více, partner se stává jakýmsi vychovatelem/náhradním otcem/matkou a partnera (partnerku) vytrhuje z jeho přirozeného prostředí vrstevníků, přičemž, když se do něj chce vrátit, zjišťuje, že si s nimi přestal rozumět. V případě dívky je sice bohulibé, že byla někým tzv. uvedena do společnosti a v případě chlapce, že si měl na kom trénovat sexuální techniku, ale ve vlastním zájmu: první bych doporučila nevyhledávat náhražku vlastního otce a raději se pokusit urovnat vztah s tím vlastním; druhému nezávaznou a jednorázovou návštěvu profesionální společnice, protože když se to vezme kolem a kolem, vyjde to vlastně nastejno – jen bez starostí viz článek RYTÍŘI VERSUS PRINCÁTKA ANEBO ŽENY, KTERÉ TAHAJÍ KAČERY.

Nejhorší variantou je starší/bohatší žena a mladší lenivý muž (ONA mu dělá matrónu za příbytek, stravu a sex, zatímco ON ztrácí schopnost dozrát v opravdového muže, kontakt s vrstevníky (um s nimi komunikovat) a je-li hodně mladý, tak i možnost se vybouřit - co hůř, snižuje mu to víc, než cokoli jiného, jeho sebevědomí a pro muže tak přirozenou potřebu seberealizace. Takový chlap bude už vždycky vyhledávat ,,berličku“ a dá se předpokládat, že do vztahu nikdy nepůjde s čistým úmyslem/láskou, nýbrž s vidinou další berličky/kontaktů nebo něčeho, co mu může pomoci kariérně/materiálně dohnat ztracený čas. Stává se z něj laciný gigolo/parazit. Nejzhoubnější efekt to má ovšem při výběru následné partnerky (za předpokladu, že se, je-li k ní takový floutek vůbec upřímný, skutečně zamiluje, bude mu pravděpodobně velmi stydno o své vztahové minulosti vůbec hovořit). Která normální ženská by stála o příživníka, chudáka a slabocha??? ŽÁDNÁ! Leda nějaká psychicky nevyrovnaná matka Tereza se spasitelským komplexem, která si jeho ,,záchranou" léčí vlastní mindráky…

Rozhlédněte se dobře kolem sebe, zda vztah, který máte, za to opravdu stojí a není lepší být chvíli sám, než se někým dočasným blokovat pro ,,toho pravého“ (nebo hůř, z vlastní vypočítavosti blokovat nemilovanou osobu vedle sebe pro lásku, která na ni třeba už teď někde čeká). Neberte neustále zavděk přestupními stanicemi/oslími můstky založenými na neschopnosti být sám nebo nízkém sebevědomí! Zkuste na sobě v tom mezičase raději zapracovat…

PODVĚDOMÝ VÝBĚR

1) narcistický/volba sobě rovného viz výše
2) doplňující/protiklad

Nejlépe uděláte, vyberete-li si charakterově podobného partnera, s nímž si budete rozumět, avšak vzhledový protiklad. Vaše potomstvo tak získá opravdu zajímavý genofond. Vlastně takový sobě rovný a doplňující výběr v jednom. ;)

ČTYŘI ELEMENTY - srdce, duše, rozum, tělo (fyzično/přitažlivost)

Často se setkávám s případy, kdy některý z popsaných elementů vázne – např. dívka se ze zcela nepochopitelných důvodů zamiluje do partnera, který ji sice přitahuje, ale rozumem je to partner očividně nevhodný, se kterým si vlastně ani nemá co říct > element duše skřípe (po stránce koníčků, sdílení názorů, představ, ideálů atd.). Nebo naopak tzv. volba partnera z rozumu, kdy si připustíte protějšek, jelikož vám přijde racionálně vhodný, zaopatřený, inteligentní, ale chybí tam element srdce (zamilovanost) nebo těla (přitažlivost). Vztahy, u nichž je absence jednoho nebo vícero elementů, jsou polovičaté a nikdy nemají dlouhého trvání. Pociťujete-li však zamilovanost - partner je z racionálního hlediska schopný kluk, který se o sebe umí postarat (ne žádný zadlužený prolhaný lempl), navíc fyzicky přitažlivý a rozumíte si s ním i duševně (soulmate), je to základním předpokladem už jen volby samotné - pouze takoví mají zelenou! Pak už jen neřešit a dát věcem volný průběh. První (hlavní) krok máte za sebou. :)

ZÁVĚREM
A když už toho pravého (pravou) potkáte, držte se svého ,,kopyta" a nenechte se opít mamonem v podobě atraktivní nevěry atd. – víme, známe, že svět je pln nepřeberných možností a nástrah jak snadno a rychle přijít o klid a rodinné zázemí, o nepřejícnosti a závisti nemluvě. Stačí si položit otázku: ,,Kolik spokojených a skutečně zdravých vztahů ve svém okolí mám?“ Přitom rodina je základ, pamatujte! Pak si hezky rychle vybavte krásné prožitky, podporu a oporu, kterou vám partner poskytl a uvědomte si, že i když se vám poštěstí najít jeho/její zdánlivý upgrade (např. mladší blond s poprsím jak kola od traktoru), ve finále je to časem stejně o jednom a tom samém, tak proč si komplikovat život > ze stereotypu se dá, koneckonců, uniknout i jinak, resp. mu umět účinně předcházet…

1 komentář:

  1. Bet365 Casino & Promos 2021 - JTM Hub
    Full list of https://deccasino.com/review/merit-casino/ Bet365 Casino & Promos deccasino · Up to £100 in Bet Credits for new customers febcasino at bet365. Min www.jtmhub.com deposit £5. 1등 사이트 Bet Credits available for use upon settlement of bets to value of

    OdpovědětVymazat